Σάββατο 28 Μαρτίου 2015

Λάρισα: Δράσεις και πρωτοβουλίες για την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής


 Την τουριστική ανάπτυξη του νομού Λάρισας προωθεί η Περιφερειακή Ενότητα της περιοχής, με συνεχείς και συγκεκριμένες δράσεις, προκειμένου να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητά του και να προσελκύσει μεγαλύτερο αριθμό τουριστών, σε εποχές ιδιαίτερα δύσκολες.
Προτεραιότητά της είναι, να ενισχυθεί ποιοτικά το υπάρχον τουριστικό προϊόν, αλλά και να δημιουργηθούν οι συνθήκες για νέες εναλλακτικές μορφές τουρισμού, με σαφή στόχο την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και κατά συνέπεια την αύξηση του αριθμού των τουριστών.

Ο νομός Λάρισας στηρίζεται κυρίως στον εσωτερικό τουρισμό, ο οποίος παραμένει και η μεγάλη δεξαμενή άντλησης επισκεπτών. Σε ό,τι αφορά τον εξωτερικό τουρισμό, πολλοί επιχειρηματίες φέρνουν σταθερά, κάθε χρόνο, μεγάλο αριθμό τουριστών από χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ, όπως Ρουμανία, Βουλγαρία κ.α.
Η αισιόδοξη εκτίμηση είναι ότι και φέτος ο αριθμός των τουριστών θα διατηρηθεί υψηλός, όπως και τις προηγούμενες χρονιές και οι επισκέπτες θα προτιμήσουν για τις καλοκαιρινές διακοπές ή τις εξορμήσεις τους τα παράλια της περιοχής, που αποτελούν και ένα από τα μεγάλα "ατού", καθώς κάθε χρόνο οι θάλασσες τους, αποσπούν "γαλάζιες σημαίες". Ωστόσο, ο νομός Λάρισας βρίσκεται αντιμέτωπος με μια δύσκολη συγκυρία, λόγω της γενικότερης οικονομικής κατάστασης. Γι΄ αυτό καταβάλλεται μια συνολική και μεθοδευμένη προσπάθεια για μεγαλύτερη προσέγγιση των Ελλήνων επισκεπτών.
Πλεονέκτημα της περιοχής, σε αντίθεση με άλλες, είναι η κεντρική της θέση. "Η Θεσσαλία γενικότερα συνδυάζει αριστοτεχνικά θάλασσα και βουνό, προσφέροντας έτσι ένα ολοκληρωμένο 'πακέτο' διακοπών. Το ίδιο και ο νομός Λάρισας, με τους ορεινούς όγκους του Ολύμπου και του Κισσάβου και τις υπέροχες παραλίες του. Θεωρούμε λοιπόν, ότι μεγάλος αριθμός τουριστών, κυρίως από την Ελλάδα- και όχι μόνο- θα μας προτιμήσει για τις διακοπές του", δηλώνει η αντιπεριφερειάρχης Λάρισας, Ρένα Καλαμαριώτου. Προς αυτή την κατεύθυνση, στόχος είναι, σύμφωνα με την ίδια, "η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη προβολή της Λάρισας και η ενίσχυση της τοπικής οικονομίας, λαμβάνοντας πάντα υπ' όψιν την παρούσα οικονομική πραγματικότητα".
Σε επίπεδο ενημέρωσης κοινού, έχει ήδη ξεκινήσει η προβολή του νομού σε διάφορα έντυπα και πραγματοποιήθηκε περιοδεία ειδικού τουριστικού λεωφορείου, που διένειμε σχετικό υλικό σε δυτική και κεντρική Μακεδονία, μια αγορά που, όπως εξηγεί η κ. Καλαμαριώτου, "μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα".
Επίσης, διοργανώθηκε ένας πανελλήνιος ποδηλατικός αγώνας κατάβασης βουνού στο Στόμιο και ο Μαραθώνιος Κισσάβου. "Η θέση μας είναι ότι θα στηρίζουμε αθλητικές εκδηλώσεις, που αποδεδειγμένα συνεισφέρουν στην προβολή της περιοχής μας και στην προσέλκυση τουριστών και κατ' επέκταση στην ανόρθωση της τοπικής οικονομίας. Όμως, οι δράσεις μας δεν σταματούν εκεί, δεδομένου ότι ο τομέας του τουρισμού μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα. Έτσι, θα πραγματοποιήσουμε, μεσούσης της τουριστικής περιόδου, πληθώρα πολιτιστικών, αθλητικών και περιβαλλοντικών εκδηλώσεων, όπως συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, δράσεις 'πράσινης΄ συγκοινωνίας κ.ά., όλες δωρεάν για το κοινό", τονίζει η κ. Καλαμαριώτου.
Μια τέτοια σημαντική εκδήλωση-θεσμός είναι και το τριήμερο φεστιβάλ "Με θέα στο Αιγαίο", που θα πραγματοποιηθεί από 29 έως και 31 Ιουλίου. "Μέλημά μας είναι η αύξηση της τουριστικής κίνησης, με απώτερο στόχο φυσικά την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου", σημειώνει η αντιπεριφερειάρχης.
Η ίδια προσθέτει πως μερίδιο ευθύνης για την προβολή του νομού αναλογεί και στους ιδιώτες επιχειρηματίες του χώρου, οι οποίοι θα πρέπει να εντείνουν τις ενέργειές τους ώστε από κοινού να επιτευχθούν τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.
Προς αυτή την κατεύθυνση, αποτελεί σημαντικό πλεονέκτημα η ύπαρξη του αεροδρομίου της Ν. Αγχιάλου, το οποίο η Περιφέρεια Θεσσαλίας στηρίζει ενεργά και πιστεύει ότι μπορεί να αποτελέσει σημείο αναφορά για την άφιξη περισσότερων επισκεπτών στην περιοχή μας.
"Είμαστε αισιόδοξοι ότι θα καταφέρουμε να διατηρηθεί στα περυσινά υψηλά επίπεδα ο αριθμός των τουριστών", επισημαίνει η κ. Καραλαριώτου. Το ζήτημα που προκύπτει βέβαια είναι αν οι ίδιοι τουρίστες θα φέρουν και τα ίδια χρήματα που έφερναν παλαιότερες χρονιές. Αυτό παραμένει ένα καίριο ερώτημα με την υπάρχουσα οικονομική δυστοκία, σημειώνει η αντιπεριφερειάρχης και καλεί τους επαγγελματίες να προσαρμόσουν τις τιμές στις δυσκολίες των καιρών, χωρίς σε καμία περίπτωση να υποβαθμίσουν την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών.
Μια σημαντική παράμετρος, στην οποία θα πρέπει να δοθεί έμφαση είναι η διαφύλαξη του φυσικού περιβάλλοντος, όπως, επί παραδείγματι, είναι οι καθαρές παραλίες.
Σε κάθε περίπτωση, η περιοχή είναι έτοιμη να υποδεχτεί τους τουρίστες που θα την επιλέξουν για τον τουρισμό και, όπως μας διαβεβαιώνει η κ. Καλαμαριώτου, "σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για την καλύτερη φιλοξενία των επισκεπτών". 
agelioforos.gr